Beweging stimuleren ook pakkie an van de dokter
Beweging stimuleren ook pakkie an van de dokter
Bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid. Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking, inclusief kinderen, haalt echter de huidige normen voor voldoende beweging niet. Een aantrekkelijke en natuurlijke leefomgeving kan een actieve leefstijl stimuleren. Ouders en dokters kunnen dat ook.
Onlangs publiceerden UMC Utrecht-medewerkers Nynke B. de Jong (bewegingswetenschapper) Jeroen E.A. Hoyng (vrijetijdwetenschapper) en Tim Takken (inspanningsfysioloog) in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde het artikel ‘Een beweegvriendelijke omgeving, ook het pakkie-an van de dokter’. In dit artikel gaan zij in op de rol van de omgeving op bewegen en daarmee op onze gezondheid. Ook bespreken ze manieren waarop de omgeving kan bijdragen aan de hoeveelheid fysieke activiteit van mensen.
Voldoende faciliteiten
Zo blijkt het belangrijk om voldoende faciliteiten te hebben die speciaal voor de jeugd zijn bedoeld. Wat werkt voor volwassenen, werkt niet per se voor kinderen en jongeren. Ouders hebben daarnaast een grote invloed op het beweeggedrag van hun kinderen en het gebruik van de omgeving om fysiek actief te zijn. Voorkómen moet worden dat er uit veiligheidsoverwegingen zoveel restricties aan kinderen worden opgelegd, dat er niet meer genoeg vrijheid en uitdaging is om buiten te spelen.
Belang actieve leefstijl
Als professional in de gezondheidszorg kun je bewegen stimuleren door te vragen naar fysieke activiteit en informatie te geven over het belang van een actieve leefstijl. Daarnaast is het belangrijk om ouders te laten inzien dat ze een grote invloed hebben op het beweeggedrag van hun kinderen en dat ze ook als voorbeeld kunnen dienen. Ook de voorbeeldfunctie van professionals in de gezondheidszorg moet niet vergeten worden.
Lees het hele artikel op de website van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
Verder lezen?
Lees meer over bewegen in het ziekenhuis op umcutrecht.nl